Eén landelijk 0800-nummer om een tolk in te schakelen, dat is de oplossing
Hè hè, het is ons gelukt. In een kraakheldere motie vroeg de Tweede Kamer op 2 november 2021 aan de regering om de inzet van tolken in de zorg en het sociaal domein nou eindelijk eens goed te regelen. Dus beste regering, maak het onze professionals zo makkelijk mogelijk om een tolk in te schakelen. Maak een eind aan al het gezoek en gedoe! Eén landelijk 0800-nummer, dat is de oplossing. Dames en heren, nu doorpakken alstublieft. Want … dit is een kind en geen tolk.

De Kamer verzoekt met deze motie de regering de voor- en nadelen en praktische uitvoerbaarheid voor zorgverleners en zorgaanbieders van de verschillende vormen van bekostiging in kaart te brengen. En de Kamer daar zo spoedig mogelijk over te informeren. De motie betreft alle zorgsectoren onder de Zvw, Wlz, Wmo, Jeugdwet en Wpg.
Kamerleden Wieke Paulusma (D’66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) dienden de motie in. Daaraan ging een brief aan Tweede Kamer vooraf die wij stuurden samen met Patiëntenfederatie Nederland, Artsenfederatie KNMG en de KNOV.
Op 16 december 2022 informeerde minister Ernst Kuipers de Tweede Kamer in een brief over de voortgang van de uitvoering van de motie en het onderzoek van adviesbureau Berenschot. De minister stelt in de brief dat er drie vraagstukken moeten worden aangepakt: de beschikbaarheid van tolken, bewustwording bij professionals en het financieringsvraagstuk. Want, zoals de minister in de Kamerbrief ook schrijft: “Iedereen in Nederland heeft recht op zorg die toegankelijk is en van goede kwaliteit.”
Inhoudelijk zijn we het met de minister eens dat deze drie punten moeten worden aangepakt. Maar het is hoog tijd dat het ministerie aangeeft hoe en wanneer de financiering geregeld gaat worden. We vragen de minister om nu snel door te pakken en weer één telefoonnummer in te stellen voor het inschakelen van een tolk voor alle professionals, alle patiënten en alle cliënten.
Onze postercampagne

Met de postercampagne Dit is een kind en geen tolk zetten we alles op alles om alle zorgprofessionals aan te zetten kinderen niet te laten tolken. Want een kind heeft niet de vakbekwaamheid van een tolk, en kan en mag die verantwoordelijkheid niet dragen. Bovendien, dat kind hoort op school! > Naar de Dit is een kind en geen tolk pagina
Onze campagne in een pitch

In ons land leven pakweg 2,5 miljoen mensen met een andere moedertaal dan Nederlands. Die hebben allemaal recht op goede zorg, dat is immers een mensenrecht. Maar wat gebeurt er als zorgverleners en zorgvragers elkaar niet goed begrijpen? Als zij niet optimaal kunnen communiceren op een cruciaal moment? De zorgverlener kan dan niet instaan voor de kwaliteit van het werk, wat vermijdbare risico’s met zich meebrengt. En de zorgvrager die onze taal (nog) niet helemaal onder de knie heeft, kan niet rekenen op goede zorg en steun. Tot 2012 mocht er wél een professionele tolk worden ingeschakeld. Zo’n tolk begrijpt wat er op het spel staat en is de investering dubbel en dwars waard. Daarom: Tolken terug in de zorg, alstublieft.
De resultaten van Tolken terug in de zorg
VWS zet zwart op wit dat zorgverleners tolken moeten kunnen inschakelen …
Minister Van Ark heeft 1 februari 2021 in antwoord op Kamervragen van Carla Dik-Faber ondubbelzinnig opgeschreven dat zorgverleners professionele tolken in moeten zetten in lijn met de geldende professionele norm. Én dat de financiering moet worden geregeld.
… de Tweede Kamer neemt met 128 van 150 stemmen de motie aan …
In een kraakheldere motie vroeg de Tweede Kamer op 2 november 2021 aan de regering om de inzet van tolken in de zorg en het sociaal domein nou eindelijk eens goed te regelen. De Kamer verzoekt hiermee de regering de voor- en nadelen en praktische uitvoerbaarheid voor zorgverleners en zorgaanbieders van de verschillende vormen van bekostiging in kaart te brengen, en de Kamer daar zo spoedig mogelijk over te informeren. De motie betreft alle zorgsectoren onder de Zvw, Wlz, Wmo, Jeugdwet en Wpg. Het ministerie van VWS werkt aan de uitvoering van de motie. Een prachtig resultaat van onze campagne.
… en patiënten- en beroepsorganisaties gaan de kwaliteitsstandaard ontwikkelen
Op de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, 10 december 2019, riepen wij de Kwaliteitsraad van Zorginstituut Nederland op om prioriteit te geven aan het ontwikkelen van een Kwaliteitsstandaard Taalbarrières in de Zorg en het Sociaal Domein. In korte tijd ondertekenden 200 organisaties, hoogleraren en andere deskundigen onze oproep aan voorzitter Jan Kremer. Meer dan 3.000 mensen ondertekenden onze online oproep.
Patiëntenfederatie Nederland gaat samen met patiënten- en beroepsorganisaties en richtlijnexperts een generieke module Taalbarrières in de zorg en het sociaal domein ontwikkelen. Het wordt een gebruikersvriendelijk en wetenschappelijk onderbouwd hulpmiddel dat kan worden opgenomen in andere richtlijnen en standaarden. Het project wordt gefinancierd door ZonMw en is in oktober 2022 gestart. Meer over dit project vindt u op de website van de Patiëntenfederatie.
Tolken terug in de zorg: overzicht producten & media
> Hier kunt u ons overzicht van resultaten, reportages, artikelen en producten bekijken

Hoe staat het er eind 2022, ruim anderhalf jaar na de eerste reportage van Argos, voor met de financiering van tolken in de zorg? Onderzoeksjournalist Reinier Tromp ging hierover in gesprek met campagneleider Simone Goosen en vroeg Kamerlid Wieke Paulusma wat zij vindt van de ontwikkelingen. Zijn conclusie: “Een onderzoeksdossier met lichtpuntjes: er is daadwerkelijk wat veranderd. Maar er hangen nog donkere wolken boven de spreekkamers.” De reportage Nog steeds spraakverwarring in de spreekkamer is hier terug te luisteren.

Elke dag bevallen in Nederland 472 vrouwen van een baby. Maar hoe moet dat als de aanstaande moeder geen Nederlands spreekt? Onderzoeksjournalist Saar Slegers sprak met twee jonge moeders, gynaecoloog Marieke Paarlberg, verloskundige Floor Erlings, cultuur mediator Bet-El Teklemariam en campagneleider Simone Goosen.

Bij De Nieuws BV lichtten Simone Goosen en ervaringsdeskundige Leila Prnjavorac toe waarom zorgverleners kinderen niet moeten laten tolken. Én waarom één 0800-nummer voor alle zorgverleners de oplossing is.

Op 7 april 2021 startte onze oproep aan zorgverleners om kinderen nooit te laten tolken. Op het NOS Radio 1 journaal was er meteen aandacht voor. Psychiater Forugh Karimi sprak over het leed onder haar (jong)volwassen patiënten die als kind hebben moeten tolken. Een schade die groot is en lang doorwerkt. Simone Goosen vertelt over de campagne. Een kort & krachtig interview van nog geen tien minuten.

Argos: reportage over kinderen die moeten tolken voor hun ouders
Human/VPRO Argos maakte een indringende radio-reportage over kinderen die jaar in jaar uit moeten tolken voor hun ouders. Argos sprak met twee Syrische broers van 12 en 22 over wat dit voor hen betekent. Psychiater Forugh Karimi gaat in op de impact op kinderen op korte en lange termijn. Arts Evert Bloemen vertelt over de kwaliteit van de zorg die zonder tolken in het geding is. Over de politieke kant sprak Argos met Linda Voortman en Carla Dik-Faber. Het artikel ‘Verloskundigen willen de tolk terug in de spreekkamer’ gaat in op de knelpunten in de geboortezorg.

Kassa: pleidooi voor één oplossing voor tolken in de zorg
Arts-politicus Efraïm Hart legt uit waarom er één oplossing moet komen voor het inzetten van tolken in de zorg. Deze tv-reportage van BNN/VARA’s Kassa op 12 december 2020 laat in tien minuten zien waarom tolken in de zorg onmisbaar zijn.
Onze gebruiksaanwijzing

Wat we willen bereiken
Met de campagne Tolken terug in de zorg, alstublieft zetten we alles op alles om de overheid, zorgverleners én zorgverzekeraars vriendelijk doch dringend te overtuigen dat het weer soepel kunnen inschakelen van tolken bij een taalbarrière in ieders belang is. Dus: één telefoonnummer voor alle professionals in de zorg en het sociaal domein!
Wat we al hebben bereikt
Door onze campagne Tolken terug in de zorg, alstublieft staat de inzet van tolken weer op de politieke kaart. De Tweede Kamer heeft 2 november 2021 in een kraakheldere motie het ministerie van VWS verzocht zo spoedig mogelijk “een structureel domeinoverstijgende oplossing” te zoeken voor de huidige financiële en praktische obstakels bij het inschakelen van tolken.
> Hier kunt u een overzicht van reportages, producten en artikelen over onze campagne downloaden

Initiatoren van de campagne

Simone Goosen, epidemioloog
goosen@johannes-wier.nl

Petra de Jong,
jeugdarts, arts Maatschappij + Gezondheid
Fotografie Claudia Kamergorodski
Tekst Marieke de Ridder
Ontwerp Piet van Os