Stapsgewijs reflecteren op ethische dilemma’s aan de hand van drie cases uit de praktijk.
Geaccrediteerd door het ABAN en het VSR voor twee punten.
Zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) worstelen regelmatig met hun persoonlijke en professionele waarden en normen in hun zorg voor asielzoekers. De ethische dilemma’s die zij ervaren zijn vaak lastig omdat medische, juridische en humanitaire aspecten in de besluitvorming door elkaar heen lopen en de behandelkeuze kunnen beïnvloeden. Dat bracht de Johannes Wier Stichting (JWS) ertoe om samen met de afdeling Metamedica van Amsterdam UMC locatie VUmc, deze e-learning voor zorgverleners te ontwikkelen. Deze cursus is een vervolg op de eerder verschenen en succesvol gebleken (gedrukte) handreiking van de Johannes Wier Stichting (2015).
Deze e-learning is bedoeld voor zorgverleners, met name voor artsen/psychiaters, gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen en psychotherapeuten die zorg bieden aan asielzoekers. De cursus is geaccrediteerd voor artsen/psychiaters, gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen en psychotherapeuten voor twee punten.
Met het volgen van deze e-learning leert u stapsgewijs te reflecteren op ethische dilemma’s uit de praktijk aan de hand van drie cases uit de praktijk van zorg voor asielzoekers: informatie delen, suïcidaliteit en diagnostiek & behandeling. Naast kennis en oefeningen over ethische dilemma’s toegepast op deze specifieke thema’s krijgt u meer informatie over relevante wet- en regelgeving, protocollen, richtlijnen en gedragscodes rondom de zorg voor asielzoekers in de GGZ. In de e-learning kan via een kennisbank deze theorie en extra informatie naar keuze worden geraadpleegd. De cursus sluit af met een eindtoets. Het doorlopen van de e-learning bedraagt ongeveer 3 uur.
Wij stellen feedback over deze e-learning zeer op prijs. Daartoe leggen wij u graag enkele evaluatievragen voor. Deelname aan deze evaluatie is vrijblijvend, maar via deze evaluatievragen horen wij wat u van de e-learning vindt en op welke manier we deze kunnen verbeteren. De antwoorden worden anoniem verwerkt. Voor deelname aan de evaluatie klikt u op deze link.
Wij wensen u veel succes bij het doorlopen van de e-learning!
Start de cursus “ethische dilemma’s in de GGZ voor asielzoekers.
Recensie in Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek (januari 2020) over deze E-learning.
Colofon
Deze e-learning cursus is tot stand gekomen dankzij subsidies van ZonMW en cofinanciering van Stichting Koningsheide en de Johannes Wier Stichting. Inhoudelijke ontwikkeling: projectgroep met vertegenwoordiging uit de Johannes Wier Stichting, Amsterdam UMC locatie VUmc, en Universiteit Utrecht en een klankbordgroep met experts van GGZ Centraal, GGZ InGeest, De Gelderse Roos, Phoenix, NVvP, Pharos, Centrum ’45 en GCA. Technische ontwerp en software: Nuntius, Alphen aan den Rijn. Animaties: Styrinth, Zwolle.