Op 9 april 2021 organiseerden wij ons jaarlijks symposium met als thema ‘Blinde Vlekken in de Ouderenzorg.’ Hieronder vind u de opname van het volledige symposium.
Een volledig verslag van het symposium is hier te vinden.
JWS zet zich in voor het mensenrecht dat eenieder het recht heeft op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid; dat geldt ook voor onze ouderen.
Op dit symposium werd aandacht besteed aan de blinde vlekken in de zorg voor ouderen.
Sprekers:
Ester Bertholet, voormalig huisarts en specialist ouderengeneeskunde, initiatiefnemer Multidisciplinaire Ouderenzorg en oprichter Behandelpaspoort. Bekijk haar lezing vanaf minuut 00:04:21 in de opname.
Ervaringsdeskundige, een gesprek over verandering in haar leven. Bekijk het gesprek vanaf minuut 00:44:34 in de opname.
Janne Papma, wetenschappelijk onderzoeker psychologie en neurowetenschappen, coördinator Alzheimercentrum Erasmus MC, specialisatie: dementie bij mensen met migratie achtergrond. Bekijk haar lezing vanaf minuut 01:09:28 in de opname.
Kees Kramers, internist en klinisch farmacoloog, hoogleraar Medicatieveiligheid aan de Radboud Universiteit. Bekijk zijn lezing vanaf minuut 01:37:48 in de opname.
Een belangrijk mensenrecht is dat eenieder het recht heeft op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid (volgens het internationale verdrag van de VN: IVSCR art 12.1) . Om dat te realiseren moet de zorg beschikbaar, toegankelijk, aanvaardbaar en van goede kwaliteit zijn. Dat is in het algemeen in Nederland het geval, en toch gaat er nogal eens wat mis.
De cure en de care lijken geheel gescheiden domeinen te zijn geworden. Heeft de ouderenzorg hetzelfde niveau van waardering als de ziekenhuiszorg? Verschillende blinde vlekken in de ouderenzorg willen wij op dit congres onder de aandacht brengen.
Sinds mensen langer thuis wonen, is er een toename van bezoeken aan de spoedeisende hulp. Bovendien liggen deze ouderen vaak lang op spoedeisende hulp. Opname lijkt niet altijd in hun belang, complicaties zoals een delier komen vaker in deze groep voor. Maar naar huis laten gaan, waar zij alleen wonen, kan ook niet. Een oplossing van dit probleem is nog een blinde vlek. Zijn er alternatieven voor het bezoek aan de spoedeisende hulp? Is er preventie van een acuut gezondheidsprobleem bij ouderen mogelijk?
Ester Bertholet heeft een multidisciplinaire eerstelijnsouderenzorg opgezet en heeft verteld over alle voordelen.
Een ervaringsdeskundige vertelde over haar ervaring met de praktijk van Ester Bertholet en hoe zij staat tegenover het behandelpaspoort.
Een blinde vlek binnen de zorg is nog vaak de zorg voor patiënten met een migratieachtergrond. Het aantal ouderen neemt daar snel toe en daarmee het aantal patiënten met dementie. De zorg voor hen blijf achter. Al in de fase van de diagnosestelling gaat het vaak mis; de patiënten beheersen de Nederlandse taal niet (meer) of onvoldoende en begrijpen ons ingewikkelde zorgsysteem onvoldoende. Ook de zorg die daarna nodig is, is meestal onvoldoende cultuurspecifiek. Janne Papma vertelde over haar onderzoek en de diagnostiek en het omgaan met dementie bij mensen met een migratieachtergrond.
Soms wordt beleid gemaakt op grond van de resultaten van grote onderzoeken dat verminderen van mortaliteit als eindpunt heeft. Maar als je voorkomen van ziekte als eindpunt zou nemen, zou het advies er heel anders eruit zien. Behandelen van hoog cholesterol en hoge bloeddruk, en perfecte instelling van de suikerziekte lijkt vooral van belang voor ouderen omdat zij een hogere absolute mortaliteit hebben. Daardoor krijgen zij vaak veel medicijnen voorgeschreven door verschillende dokters die elk hun eigen richtlijn hebben en een blinde vlek voor het uiteindelijke resultaat. Kees Kramers ging hier uitgebreid op in.
Dit symposium is geaccrediteerd met 2 accreditatiepunten voor artsen, verplegenden & verzorgenden, en POH-GGZ.
Het symposium is opgenomen in Foto & Filmstudio Nijmegen.
