De Johannes Wier Stichting zet zich in voor mensenrechten in de gezondheidszorg. ‘Het recht op de hoogst haalbare standaard van gezondheid’ (right to health) is al decennialang een universeel mensenrecht, maar desondanks voor velen een doelstelling uit een verre toekomst of een recht dat steeds meer onder druk komt te staan door bezuinigingen, kritiek op mensenrechten of onwetendheid over het bestaan en het belang van dit mensenrecht.
De Johannes Wier Stichting stelt zich daarom ten doel de bevordering én naleving van mensenrechten in de zorg op de agenda te plaatsen en te houden. Het right to health vormt daarbij het uitgangspunt voor de activiteiten van de stichting.
De Johannes Wier Stichting is een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie van en voor medische professionals. De stichting wordt sinds haar oprichting in 1986 vrijwel volledig gefinancierd door donaties, schenkingen en legaten. De stichting is ANBI erkend en is ingeschreven bij de KvK onder nr 41181972.
Organisatie
De Johannes Wier Stichting is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Het secretariaat is gevestigd in Amsterdam. De secretariaatsmedewerkers zijn op enkele werkdagen in de middaguren aanwezig om medewerkers van de stichting te ondersteunen en externe cliënten van dienst te zijn (zie contact).

Bestuur
In de statuten wordt onderscheid gemaakt in een Algemeen Bestuur (AB) en een Dagelijks Bestuur (DB). Wettelijk is het AB verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen een stichting. Het AB kan taken aan een DB of werkgroep delegeren. Van de leden van het bestuur vragen we een beroepsmatige betrokkenheid in of affiniteit met de gezondheidszorg, een brede maatschappelijke interesse en een relevant netwerk met een antenne voor ontwikkelingen in de zorg die mensenrechten kunnen schenden.
DB: samenstelling voorzitter, vicevoorzitter, secretaris en penningmeester.
AB: samengesteld uit een brede mix van (zorg)professionals met diverse achtergronden en beroepsmatige betrokkenheid binnen de (gezondheids)zorg.
Comité van Advies
Het Comité van Advies wordt door het AB aangewezen en adviseert het bestuur van JWS. Het CvA heeft een eigen doelstelling en is gericht op advies aan JWS als geheel en heeft daarmee een andersoortige functie vergeleken me de werkgroepen. Daarom is hiervoor in het organogram ook een eigen vorm, kleur en positie. Het CvA is geen commissie van toezicht, maar bij alle activiteiten van JWS betrokken in een adviserende rol. Het CvA komt eenmaal per jaar bijeen en is daarnaast incidenteel te betrekken bij activiteiten.
Statuten
De oprichting van de Stichting voor Mensenrechten en Gezondheidszorg ‘Johannes Wier’ is in 1986 in statuten vastgelegd. Deze statuten zijn in 2001 gewijzigd. Voor de volledige tekst klik op Statuten JWS.
Huishoudelijk reglement
Om een professionele manier van werken binnen de organisatie te bevorderen is er een huishoudelijk reglement opgesteld. Hierin zijn onderwerpen vastgelegd die niet in de statuten zijn geregeld. Artikel 5, lid 4 geeft het bestuur (= het Algemeen Bestuur) de bevoegdheid om voor bijzondere werkzaamheden commissies in het leven te roepen. De werkwijze van deze commissies worden geregeld in een huishoudelijk reglement (HR) conform artikel 10 van de statuten. In plaats van commissies spreken we tegenwoordig over ‘werkgroepen’.
Werkgroepen
Kenmerken van een werkgroep
- Deze wordt door het AB in het leven geroepen en ook weer opgeheven.
- De opdracht of missie van de werkgroep is door het AB bepaald of wordt door de leden van een nieuwe werkgroep geformuleerd en krijgt goedkeuring van het AB.
- Elke werkgroep heeft een coördinator en/of is via een bestuurslid verbonden aan het bestuur van de stichting.
- De werkgroep stelt jaarlijks een begroting op dat gekoppeld is aan een werkplan (jaarprogramma).
- De coördinator rapporteert aan een aangewezen lid/leden van het AB (linking pin)
- De werkgroep, met haar leden en opdracht, staat beschreven op de website van de stichting.
- De werkgroep doet verslag van haar werkzaamheden en bereikte resultaten in het jaarverslag van de stichting.
Een uitgebreid overzicht van de werkgroepen is hier te vinden.