‘De kracht van het verschil erkennen en benutten’ was een van de thema’s in het plenaire deel van alweer het 4e congres Cultuursensitieve zorg. De presentatie van communicatiewetenschapper Mireille Ollivieira was in dit opzicht een indrukwekkende verrassing in het plenaire programma. Zij wist de aanwezigen te raken door hen te laten meebeleven hoe contact met haar voorouders helend werkt op pijn waarop artsen geen passend antwoord hadden. Een mooi voorbeeld hoe erkenning van cultuurverschillen de zorg kunnen aanvullen en verrijken.
Een essentiële focus van dit congres was het aanpakken van drempels in de toegang tot zorg. Dat is koren op de molen van de Johannes Wier Stichting want dat is een belangrijke focus in ons werk. Goede communicatie is daarvoor van cruciaal belang, niet alleen voor de toegang tot zorg maar ook als het gaat om deelname aan bevolkingsonderzoek. Al bijna 6 jaar zet de Johannes Wier Stichting zich met de campagne ‘Tolken terug in de zorg, alstublieft’ in om (financiële) drempels te slechten in de toegang tot zorg voor mensen die de taal (nog) onvoldoende machtig zijn. In de interactieve middagsessie onder leiding van campagneleider Simone Goosen en tolk Yordi Lassooy-Tekle vond een levendige uitwisseling plaats van praktijkervaringen en (nieuwe) inzichten. Simone en Yordi gaven een voorproefje van de nieuwe richtlijn Omgaan met taalbarrières in de zorg en het sociaal domein die in september te verwachten is.
Natuurlijk was JWS – partner van dit congres – in de pauzes weer te vinden met een informatiestand. Cyril Sedney – vrijwilliger van JWS – heeft met veel enthousiasme bezoekers te woord gestaan en aangemoedigd zich aan te melden voor E-zine, onze digitale nieuwsbrief (onderaan onze website). Ook Marleen Eijkholt was aanwezig, als aantredend voorzitter, alvast meekijken bij één van onze activiteiten. We kijken alweer uit naar het volgende Cultuursensitieve zorg congres op 14 november 2025!
Alies Struijs, voorzitter JWS
